Veelgestelde vragen

 

"RONDOM-DE-GEBOORTE-FOTOGRAAF"

R E N A T E V A N L I T H

Gespecialiseerd in zwangerschaps-, geboorte- en newborn lifestyle fotografie.

 

VEEL GESTELDE VRAGEN

 

GEBOORTEFOTOGRAFIE

 

 

Waarom zou ik mijn bevalling laten fotograferen? Is dat niet gênant?

Nee hoor. Zelf kijk ik als ervaren geboortefotograaf nergens van op, evenals de aanwezige zorgverleners. Voor ons is het "gewoon" werk. Bovendien zorg ik er als geboortefotograaf juist voor dat er op de foto's zo min mogelijk intieme delen te zien zullen zijn en dat alles zo integer mogelijk in beeld komt. Ik gebruik als uitgangspunt dat je je foto's ongegeneerd aan je kraamvisite zou moeten kunnen laten zien.

 

Ik wil graag thuis bevallen, is dat een probleem?

Dat is geen enkel probleem. Ik fotografeer zowel thuisbevallingen als bevallingen in het ziekenhuis.

 

Moet ik thuis zorgen dat er voldoende licht is voor het maken van de foto's?

Natuurlijk is het voor mij als fotograaf prettig als er wat meer licht is. Maar ik kan me goed aanpassen. Ik heb lichtgevoelige apparatuur, waardoor ik ook onder moeilijke lichtomstandigheden goede foto's kan maken.

 

Wanneer kan ik het beste contact opnemen om een reportage te boeken?

Ik plan een maximaal aantal geboortereportages per jaar in. En meestal loopt mijn agenda m.b.t. de geboortereportages minimaal enkele maanden vooruit. Om teleurstelling te voorkomen is het daarom raadzaam om niet te lang te wachten met boeken.

 

Waarom zou ik voor jou kiezen als geboortefotograaf?

Ik ben aangesloten bij de International Association of Professional Birth Photographers (de IAPBP) en de Nederlandse beroepsvereniging voor geboortefotografen. Ik werk volgens de ethische code die deze beroepsverenigingen hanteren. Zo hou ik bijvoorbeeld grote rekening met de privacy van de zorgverleners en ga ik vertrouwelijk om met jullie foto's. Ik plaats nooit, zonder toestemming van de betrokkenen op de foto, foto's online.

 

Verder heb ik goede contacten met zorgverleners en ziekenhuizen. Ik ben betrokken (geweest) bij het opstellen van beleid rondom geboortefotografie bij enkele regionale ziekenhuizen in mijn omgeving en ik beschik over goede recensies van zorgverleners.

 

Mijn bedrijf is aangemeld bij de KvK en ik heb een goed gevuld portfolio (dat tijdens een kennismakingsgesprek uiteraard kan worden ingezien). Een kennismakingsgesprek is bij mij overigens altijd vrijblijvend.

 

Maar het allerbelangrijkste is dat ik over een goed back-up-netwerk beschik. Een goede geboortefotograaf kan niet werken zonder een betrouwbare (en eveneens professionele) back-up-collega!

 

Wat als je, door omstandigheden, niet bij de bevalling zou kunnen zijn?

Er kan mij natuurlijk altijd iets overkomen. Ook ik kan bijvoorbeeld ziek worden of een ongeval krijgen. Om er voor te zorgen dat mijn klanten daar niet de dupe van zullen zijn, werk ik samen met andere professionele geboortefotografen in mijn regio. We fungeren als elkaars back-up, indien nodig.

 

Waarom kost een geboortereportage zo veel geld?

Het is inderdaad een groot bedrag, maar het maken van een geboortereportage is dan ook een ontzettend tijdrovende opdracht. Een geboortefotograaf staat meerdere weken dacht en nacht voor de klant klaar (en kan daardoor ook maar beperkt ander werk aannemen), fotografeert je bevalling (die gemiddeld 10-12 uur duurt) en is daarna nog lang bezig met het professioneel (na)bewerken van de foto's om tot een mooie geboortereportage te komen. Je kunt het zien als een grote postenkost, maar je kunt het ook zien als een investering in een prachtig tastbare herinnering aan één van de meest bijzondere momenten uit je leven. Bij een huwelijk is dat al heel gewoon...

 

Welke apparatuur gebruik je?

Ik beschik over professionele lichtgevoelige apparatuur van Nikon, waardoor ik ook onder moeilijke lichtomstandigheden (en zonder flitslicht) goede foto's kan maken. Ik maak gebruik van verschillende lenzen, maar de 24-70 en de 50 mm hebben mijn voorkeur. Ook heb ik altijd een back-up-camera mee, voor het geval dat ik voor vervelende onverwachte verrassingen zou komen te staan.

 

Zijn er ook foto's van je gepubliceerd?

Ja, er zijn o.a. foto's van mij verschenen op de internationale sites van Mumsgrapevine en Cafemom. Ook bij/ op Liefdevoorfotografie, Ikbenzwanger.com, Dichtbij.nl, Nikon Fotografie, caferacersunited en de fotoblogger zijn publicaties verschenen.

 

 

NEWBORN LIFESTYLE FOTOGRAFIE

 

 

 

Moet ik voordat de shoot plaats zal vinden nog iets voorbereiden?

Ja, het is goed om er van te voren voor te zorgen dat het voldoende warm is in huis of in de kamers waar de shoot plaats zal vinden. Zeker wanneer je ook foto's wenst van je kindje in zijn/ haar luier of blootje, is een kamertemperatuur tussen 24 en 26 graden gewenst.

 

Ik wil mijn kindje graag slapend op de foto. Wat kan ik doen om de kans te vergroten dat mijn kindje slaapt wanneer de shoot plaats zal vinden?

Stop je kindje van te voren even lekker in bad. Ook kun je alvast een voeding geven.

Zorg er ook voor dat de kamertemperatuur tussen de 24 tot 26 graden is. (En leg eventueel ook een kruik klaar, waarmee een benodigd dekentje van te voren opgewarmd kan worden.)

 

Heeft u verder nog tips?

Ja, eventueel zou je van te voren alvast enkele persoonlijke spulletjes op kunnen zoeken, die mogelijk bij de shoot gebruikt zouden kunnen worden. Je zou hierbij bijvoorbeeld kunnen denken aan een (grote) knuffel of een speciaal rompertje.

Denk er ook aan om je baby niet al te strakke kleding aan te trekken, wanneer je een foto wenst van je kindje zonder kleding of met de luier aan. Dit om (rode) afdrukken in de huid te voorkomen.

 

 

Staat jouw vraag hier niet bij? Aarzel dan niet om contact op te nemen. Ik beantwoord je vragen graag.