Nieuws

NIEUWSJuli 2022

Nieuws!


En dat is waarschijnlijk iets dat NIEMAND had verwacht! 😄Vorige week heb ik namelijk mijn eerste werkdag gehad voor een detacheringsbureau. Niet als fotograaf, maar als inspecteur. (Sommigen van jullie weten misschien nog wel dat ik dat werk ook deed voordat ik beroepsmatig ging fotograferen.) Het is een tijdelijke opdracht van een half jaar, tot februari, en die ik met liefde zal uitvoeren. Gelukkig is het werk waarbij ik mijn eigen werktijden grotendeels goed zelf kan indelen. En mijn werkgever is op de hoogte dat het wellicht eens voor zou kunnen komen dat ik weg zal moeten i.v.m. een bevalling. Zo fijn dat dit kan! Klanten die dus een bevalling hebben geboekt, hoeven zich geen zorgen te maken. ☀️
Wel zal ik hierdoor minder opdrachten aan gaan nemen in de periode tot en met februari 2022.

Maart 2022

Opnieuw in de prijzen!


Met deze foto heb ik maar liefst 3 internationale awards mogen ontvangen! Eénmaal bij de Birth Photographer of the Year competition en twee maal bij de fotowedstrijd van de International Association of Professional birth Photographers - de IAPBP,  En dat doet me wel wat, omdat deze awards worden uitgereikt door geboortefotografen en professionals uit 'de geboorte-industrie'. Oftewel: mensen die bekend zijn met het vak van de geboortefotograaf en verstand hebben van geboortefotografie. Een heel mooie erkenning dus!


De foto heeft als titel: 'Surrender'.

November 2021

In de prijzen bij de fotowedstrijd van National Geographic.


Ik ontving zojuist het ongelooflijke bericht dat mijn (enige) ingezonden foto door de vakjury van National Geographic is verkozen tot de één-na-beste foto in de categorie 'Humans'!!!

Ik ben echt van mijn stuk. Mindblowing. Wát een sú-per nieuws! En ik ben echt trots op mezelf. Door de vakjury...dan kan je dag toch niet meer stuk?


De fotowedstrijd van National Geographic is zo'n beetje de grootste fotowedstrijd in de Benelux. Er zijn dan ook meer dan 13..000 (!!!) foto's ingezonden en er is meer dan 200.000 keer gestemd door het publiek.. Deze prijs betekent dan ook echt wel wat voor me. 


Ook omdat het enkele jaren geleden nog helemaal niet normaal was dat geboortefoto's zichtbaar waren voor het grote publiek. Ik hoop dat deze foto aan mensen laat zien hoe mooi een geboorte ook kan zijn en het vak van geboortefotografie in de schijnwerpers zet.


Megatrots!


November 2021

ZZP-er van het jaar 2021 - publiekswinnaar!!!


Wat een waanzinnig nieuws! Ik ben uitgeroepen tot publiekswinnaar bij de FOTY-Awards. Deze wedstrijd tot ZZP-er van het jaar wordt georganiseerd vanuit ZZP Nederland, waarbij ik ben aangesloten.


Na een uitgebreide selectieprocedure en een onderzoek door een onafhankelijk research-bureau, een pitchvideo, een vragenlijst en het onderzoeken van bestaande reviews over mijn bedrijf, mocht ik me eerder al tot de laatste 10 kandidaten rekenen die kans maakten op deze mooie prijs.


En gisteren kwam tijdens een live-radio-evenement het verlossende antwoord. Ik mocht naast de titel van publiekswinnaar ook een vette tegoedbon t.w.v. 1500 euro van Shuttel mee naar huis nemen. En een chocoladeletter. het is tenslotte bijna Sinterklaas. ;)Juli 2021

Overeenkomst met het ZMC te Zaandam.


Op de verloskamers is het al langer toegestaan om een geboortefotograaf mee te nemen bij de bevalling om dit bijzondere moment vast te leggen.

Maar in het geval van een keizersnede mag ik nu ook mee naar de OK


Het Zaans Medisch Centrum werkt samen met Stichting Keurmerk geboortefotografie, waarbij ik gecerticiceerd ben.
Deze stichting streeft er naar om een betrouwbare en onafhankelijke samenwerking te
bevorderen tussen zorgverleners en professionele geboortefotografen.


Het belangrijkste doel hierbij is om de professionaliteit en de betrouwbaarheid van
zelfstandige geboortefotografen voor de zorg aantoonbaar te maken, zodat zorgverleners hun werkzaamheden veilig, hygiënisch en ongehinderd kunnen uitvoeren wanneer hun cliënten de aanwezigheid van een geboortefotograaf wensen.


Aan het keurmerk is een onafhankelijke en deskundige toets commissie verbonden,
waarin zowel de zorgsector als de fotografiebranche is vertegenwoordigd. Alle
gecertificeerde fotografen die dit keurmerk mogen dragen voldoen aan strenge eisen, die iedere twee jaar opnieuw getoetst worden en met input vanuit o.a. de (geboorte)zorg tot stand zijn gekomen.


Kijk voor meer informatie op www.keurmerkgeboortefotografie.nlRenate van Lith Fotografie International Birth Photographer of the yea
Renate van Lith Fotografie International Birth Photographer of the yea
Renate van Lith Fotografie International Birth Photographer of the yea
Renate van Lith Fotografie International Birth Photographer of the yea
Renate van Lith Fotografie International Birth Photographer of the yea

November 2020

INTERNATIONAL BIRTH PHOTOGRAPHER OF THE YEAR 2020!!!


WOW!!!! Ik ben uitgeroepen tot INTERNATIONAL BIRTH PHOTOGRAPHER OF THE YEAR 2020 in de Birth Photographer International Image Competition (BPIIC)!!!

Deze wedstrijd werd voor het eerst gehouden en heeft honderden inzendingen gehad van geboortefotografen uit de hele wereld. Het draaide hierbij niet alleen om de mooiste of beste foto, maar ook om hoe je je bedrijf leidt en wat je doet voor de geboortefotografie-gemeenschap.

Zo heb ik bijvoorbeeld aanbevelingsbrieven van mezelf en klanten in moeten sturen, maar ook een business review. En ik moet zeggen: dat was nog helemaal niet zo gemakkelijk.


Maar reflecteren op je eigen bedrijf kan nooit kwaad. Deze wedstrijd heeft me hierdoor meer opgeleverd dan alleen eer en een prijs. Het inzicht dat ik heb gekregen over m'n bedrijf en de feedback van de jury was heel waardevol voor me.


En dat mijn ingezonden foto ook nog eens de hoogste score van alle foto's heeft ontvangen...WAUW! Ik voel me echt #TROTS.


Bekijk de winnaars galerij, met vele geweldige foto's van fantastische fotografen, via deze link.


Nadat bekend was geworden dat ik deze eervolle titel dit jaar mag gaan dragen, begon er een bizarre en hectische week:

Ik had niet verwacht dat er daarna zo'n media-circus los zou barsten.


Radio 2, NPO radio 5 met omroep MAX, rtv-NH, RTL nieuws, Editie NL, Linda.nl, krantenartikelen en nog meer. Dagenlang ben ik bijna met niets anders bezig geweest dan interviews geven, mailtjes beantwoorden, spullen aanleveren voor artikelen, etc. Niet alleen de Nederlandse pers besteedde er aandacht aan, maar ook de buitenlandse pers. Onder andere de Daily Mail, Metro. en Aziatische pers en nog vele anderen.


Hierdoor weet ik één ding zeker: ik benijd alle mensen, die in de spotlights staan, niet. Hoewel de aandacht natuurlijk fantastisch is geweest voor mijn werk en mijn bedrijf, ben ik stiekem blij dat de storm weer is gaan liggen en de media op het volgende nieuwtje is gestort. Want een gekkenhuis was het wel.


Mocht je het leuk vinden, dan kun je op mijn Facebookpagina enkele radio interviews terug luisteren. 


November 2020

YES! EEN GOUDEN AWARD!


Wat een reis. En hij is nog niet voorbij...Met het winnen van 1 van de 4 gouden awards ben ik door naar de semi-finale van de Birth Photographer International Image Competition. Zo spannend!


De jury criteria is als volgt:

0-19 Below Standard

20-29- Professional Standard

30-39- Bronze

40-44- Silver

45-50- Gold

Gold– the photographer exceeds in technical skill and innovation. He/she understands story telling, technical skill and emotive story telling.


De foto is een al wat oudere favoriet van me, en ik ben dan ook superblij dat hij gewaardeerd wordt door de jury. Ook ben ik de moeder ontzettend dankbaar dat ik deze foto mocht insturen en delen.


Welllicht een leuk feitje bij deze foto: de verloskundige die op de foto te zien is, is dezelfde verloskundige die mijn eigen kinderen geboren heeft zien worden! Hoe leuk is dat?!


Bekijk het jureren van mijn foto in de video.

September, 2020


KEURMERK ERKEND GEBOORTEFOTOGRAAF 


Pffff...het hoge woord is er uit! Gisteren ontving ik het verlossende antwoord van de toetscommissie van Stichting Keurmerk Geboortefotografie met GOED NIEUWS! Ik mag mezelf voortaan een geboortefotograaf mét een keurmerk noemen.


Hoewel ik secretaris ben bij deze stichting, moest ik om het keurmerk te mogen dragen, ook zelf de toets procedure van de stichting doorlopen.

Het was best even wat werk om alles goed voor te bereiden en aan te leveren. En ook bij het gesprek met de toets commissie, die bestaat uit een gynaecoloog, doula / journalist en een docent van de fotoacademie, werd ik even stevig ondervraagd. Maar met een goed resultaat! 


Ze schrijven in hun feedback:

"‘Fotoacademie-waardig’ noemt commissielid Duco jouw werk. Van constante kwaliteit, sensitief en met oog voor het juiste moment om op het knopje te drukken. Je durft te experimenteren en wil jezelf constant verbeteren. Techniek is voor jou niet leidend, je kunt goed improviseren en werken met ‘wat er is’. Je grote betrokkenheid, maakt dat je jezelf een voortrekkersrol hebt toebedeeld bij het organiseren en professionaliseren van je vakgebied. Je beschouwt jezelf niet als ‘de beste’, en die bescheidenheid siert je, maar de toetsingscommissie is van mening dat je met wat meer zelfvertrouwen mag ‘staan’ voor je werk: dat maak je namelijk waar."


#trots


Mijn dag kan echt niet meer stuk.

Mei, 2020


EEN HELE FIJNE PUBLICATIE


Deze maand is het nieuwe jaarlijkse magazine van Babyopkomst verschenen. 


97% van alle verloskundigen in Nederland geeft dit tijdschrift het gehele aankomende jaar gratis mee tijdens de eerste zwangerschapscontrole.

Het betreft een jaaruitgave, oplage 165.000 exemplaren in 2020, en het wordt uitgegeven in samenwerking met vele verloskundigen en de KNOV (Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen).


En laat ik er nou in staan met een interview van 2 pagina's!

Supertrots ben ik.

Mei, 2020


GOED NIEUWS!


Na gebeld te hebben met het RIVM en de KvK, blijkt dat als ik me aan de onderstaande richtlijnen m.b.t. het corona-virus hou, ik mijn newborn lifestyle shoots kan (blijven) uitvoeren! Hierbij geldt:

  •  Voor een newborn lifestyle shoot kom ik aan huis.
  • Ik geef bij binnenkomst geen hand en was mijn handen bij aankomst.
  • Ik maak gebruik van een zoomlens, waardoor ik 1,5 meter afstand kan houden.
  • Ik geef aanwijzingen vanachter mijn camera.
  • Bij tekenen van verkoudheid, koorts, niezen e.d. bij zowel mezelf of bij (één van de gezinsleden) van de klant gaat de shoot niet door.
  • Niet tijdens het kraambed (de eerste week na de bevalling) of wanneer de verloskundige en/of kraamzorg aanwezig is.


Met name het aanwijzingen geven van achter de camera zal voor mij wel even wennen zijn, maar ik ben blij dat ik jonge gezinnen op deze wijze tóch een onvergetelijke herinnering kan bezorgen aan een heel bijzondere periode.

Aanvragen zijn dus welkom. Neem daarvoor contact op via het contactformulier.

Februari, 2020


Ik kan het niet geloven! Opnieuw internationale erkenning!

Ook dit jaar is één van mijn foto's in het oog gesprongen bij de prestigieuze internationale fotowedstrijd voor geboortefotografen. Meer dan 15.000 mensen van over de hele wereld hebben gestemd op hun favoriete foto's. En daar staat die van mij tussen! Ik ben zo ontzéttend trots!


Mijn dank is groot aan de (voor jullie anonieme) ouders die hun toestemming hebben verleend om de foto in te zenden. Klik hier om alle winnaars te zien.

November, 2019


OP NAAR DE FOTOFAIR in 2020!

Ben jij er ook bij op de Fotofair in 2020? Wellicht zie ik je dan bij mijn workshop newborn lifestyle fotografie! UNIEK! Want gewoonlijk geef ik namelijk alleen workshops over geboortefotografie! Wees er op tijd bij als je er bij wilt zijn. Er is slechts beperkt plaats.

Ook zal ik op dit event een lezing geven over geboortefotografie, waar ik heel veel zin in heb. Klik op de link voor meer info.

Oktober, 2019


ARTIKEL IN DE PLAATSELIJKE KRANT

Er is een leuk artikel verschenen over mij en mijn werkzaamheden in de lokale krant.

Klik op -deze link- om het artikel te lezen.

1 september 2019


BIRTH & BEYOND PHOTOGRAPHY AWARDS

Het is een feit! En het is gelukt. Met trots organiseer en presenteer ik de BB-Awards; een internationale fotografiewedstrijd voor zwangerschaps-, geboorte-, newborn-, en familiefotografen.  Check het hier.PLATFORM 'DE GEBOORTEFOTOGRAAF'

Wil jij ook geboortefotograaf worden? Of meer leren over geboortefotografie? Speciaal voor dit doel ben ik De Geboortefotograaf gestart. Je kunt hier terecht voor alles wat je nodig hebt. Van workshops en informatieve blogs tot een Facebookgroep om te sparren of het vinden van back-up.

19 maart, 2019


IN DE PRIJZEN GEVALLEN!

Vandaag werd ik wakker met het nieuws dat maar liefst 7 foto's van mij een FPJA Documentary Family Photography Award hebben gewonnen! En dat is een hele eer, aangezien de jury bestaat uit niet de minste fotografen ter wereld. De jury heeft UNANIEM deze foto geselecteerd als winnaar en beloond met een GOLDEN AWARD!  


Wat een mooie kroontje op een práchtige bevalling...

19 februari, 2019


GEWELDIG NIEUWS

Naast het Meander ziekenhuis in Amersfoort, en het st. Antonius Ziekenhuis in Utrecht, heb ik vandaag óók een overeenkomst gesloten met het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn! Vanaf nu ben ik welkom op de OK en kan ik óók (hier) het geboorteverhaal vastleggen van de kindjes die via een keizersnede worden geboren. Ik ben ongelofelijk blij en trots met deze mooie stap in dit fijne ziekenhuis. Juist bij (spoed)sectio's blijken de foto's van een geboortereportage namelijk nóg waardevoller dan ze al zijn. 

Januari, 2019


WINNAAR PEOPLES CHOICE AWARD 2019!

Wauw, ik ben zó waanzinnig blij én trots! Mijn foto van een keizersnede is in de prijzen gevallen bIj de wereldwijde fotowedstrijd voor geboortefotografie van Birth Becomes Her. Hij heeft de peoples choice award ontvangen in de categorie 'Hospital'. Wát een geweldig nieuws!!!

Ook RTV-NH heeft er aandacht aan geschonken. Bekijk alle peoples choice award winners hier. En lees het artikel van RTV-NH hier terug.BELGIË, IK KOM ER AAN!

17 februari 2019 zal ik een lezing geven in Schelle (bij Antwerpen) op The Newborn Event. Het is een eer om tussen zulke bekende namen in de zwangerschaps- en newbornfotografie-wereld te mogen staan...heel erg spannend. Maar ik heb er super veel zin in! Kijk voor meer informatie of voor de kaartverkoop op www.thenewbornevent.be

1 juni, 2018


WORKSHOP GEBOORTEFOTOGRAFIE

GROOT NIEUWS!!! Vandaag vier ik het jubileum van mijn eigen bedrijf. (yeah!) Om dit te vieren heb ik (na regelmatige vragen van collega-fotografen over geboortefotografie) besloten om mijn kennis hierover te gaan delen. Dus wil jij ook geboortefotograaf worden? Meld je dan snel aan voor mijn kleinschalige 'Workshop Geboortefotografie'.

19 april, 2018


M'N FOTO GAAT DE WERELD OVER

Mijn inzending voor een wedstrijd over geboortefotografie is opgepikt door de internationale pers en gaat momenteel de hele wereld over. Ook in Nederland wordt daar aandacht aan geschonken. Lees het interview van RTV-NH hier terug en bekijk hier o.a. één van de vele artikelen.

29 september, 2017


IN DE KRANT

Dat is wel even wennen, hoor. Als je jezelf terug ziet op een paginagroot artikel in de krant! Maar wat leuk dat er aandacht was voor mijn werk als geboortefotograaf.

7 oktober, 2017


PUBLICATIE IN THE HUFFINGTON POST

Mijn foto is gepubliceerd in The Huffington Post. Wauw! Ik ben zó ontzettend trots!